Home Info 4. APRIL – SVETSKI DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

4. APRIL – SVETSKI DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

205
0

Svakog dana ih je sve više, a povećanju njihovog broja na ulicama doprinosi nebriga o ljubimcima, vlasnici koji ne sterilišu svoje ljubimce i puste ih na ulicu, kupovina životinja koja dovodi do povećanja populacije (ukoliko se ne sterlilšu), izbacivanje tj napuštanje ljubimaca tako što se ostave na ulici kada dosade vlasniku, i naravno povećavanje same populacije lutalica koji su već na ulicama.

Danas se u Srbiji ne sprovode mere odgovornog vlasništva, ne podstiče udomljavanje pasa i mačaka i ne kažnjava kršenje zakona koji štite dobrobit životinja. Iz tog razloga se građani pozivaju da posete lokalno prihvatilište i usvoje psa ili mačku i time pomognu da se smanji broj napuštenih kućnih ljubimaca.

Procenjuje se da 75 odsto ukupne svetske populacije pasa i mačaka nema dom. Većina nije rođena na ulici, nego je izbačena iz svog doma. Životinje na ulici teško žive, ali njihovi dani isupnjeni su i radošću u susretu sa ljudima i prijateljima iste vrste. Prihvatilišta u državama u tranziciji nisu donela spas napuštenim životinjama, nego uglavnom novu patnju, a često i smrt.

Životinje su obaveza, nemojte ih uzimati pre nego što ne sagledate sve u vezi držanja ljubimca!

UDOMITE PSA KOGA JE NEKO NAPUSTIO!

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here