Home Info 27. JANUAR – ŠTA SE SVE DOGODILO NA DANAŠNJI DAN

27. JANUAR – ŠTA SE SVE DOGODILO NA DANAŠNJI DAN

34
0

1235 – U Trnovu, u Bugarskoj umro je Sava Nemanjić (Sveti Sava), utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva. Godine 1219. izdejstvovao je autokefalnost SPC, a njegova dela „Nomokanon“ (1220) i „Sinodik pravoslavlja“ (1221) postali su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti. Njegovom zaslugom osnovani su književni i školski centri u manastirima. Mošti Svetog Save sahranjene su maja 1237. u manastiru Mileševa, a otomanske vlasti su ih iskopale i 1594. spalile na Vračaru, u Beogradu.

1756 – Kompozitor Volfgang Amadeus Mocart rođen je u Salzburgu.

1822 – Na skupštini u Epidaurusu grčki ustanici proglasili su nezavisnost Grčke koju je Turska priznala 1829.

1859 – Rođen je nemački car i pruski kralj Fridrih Vilhelm II Viktor Albert. Na presto je stupio 1888, a 1918. je, posle poraza Nemačke u Prvom svetskom ratu, bio primoran da abdicira. Pobegao je u Holandiju koja je odbila da ga izruči saveznicima radi suđenja za ratne zločine. Umro je 1941. u Holandiji.

1885 – Rođen je američki kompozitor Džerom Kern, otac modernog mjuzikla. Njegova opereta „Ploveće pozorište“ smatra se jednom od najboljih u istoriji pozorišta SAD. Komponovao je i filmsku muziku.

1901 – Umro je italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, jedan od najvećih muzičkih stvaralaca 19. veka. Svetsku slavu stekao je operama „Aida“, „Otelo“, „Travijata“, „Rigoleto“, „Nabuko“, koje su i danas ključne na repertoarima operskih kuća širom sveta. Njegovoj sahrani u Milanu prisustvovalo je 200.000 ljudi.

1924 – Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca potpisala je u Rimu pakt o prijateljstvu i saradnji s Italijom i sporazum kojim je Rijeka predata Italiji.

1926 – Engleski pronalazač Džon Logi Berd je u Londonu prvi put javno demonstrirao televiziju.

1943 – Ratno vazduhoplovstvo SAD je u Drugom svetskom ratu prvi put napalo Nemačku celodnevnim bombardovanjem ratne luke Vilhelmšafen.

1945 – Sovjetske jedinice su oslobodile Aušvic, nacistički koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu u kojem je ubijeno milion i po ljudi, među kojima više od milion Jevreja. Taj datum obeležava se u Evropi kao Dan Holokausta.

1967 – Tokom proba za let na Mesec u bazi Kejp Keneveral trojica američkih astronauta su poginula u požaru svemirskog broda „Apolo 1“.

1967 – Predstavnici 60 zemalja potpisali su sporazum o zabrani upotrebe oružja za masovno uništavanje u svemiru.

1973 – Potpisivanjem mirovnog ugovora u Parizu završen je Vijetnamski rat i okončano vojno angažovanje SAD u toj zemlji. Glavni pregovarači američki državni sekretar Henri Kisindžer i severnovijetnamski ministar Le Duk To dobili su te godine Nobelovu nagradu za mir.

1991 – Ratno vazduhoplovstvo SAD je u Zalivskom ratu počelo masovno bombardovanje Basre, drugog po veličini grada u Iraku.

1991 – Poslanici Sobranja izabrali su Kiru Gligorova za predsednika SR Makedonije.

2003 – Skupština Srbije usvojila je Ustavnu povelju nove državne zajednice nazvane Srbija i Crna Gora.

2010 – Umro je američki romanopisac i pripovedač Džerom Dejvid Selindžer, autor znamenitog romana „Lovac u žitu“. Njegova dela su i „Freni i Zui“, „Za Esme“, „Visoko podignite krovnu gredu, tesari“ i „Simor: uvod“.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here