Home Info 26. APRILA 1910. GODINE ROĐEN JE MEŠA SELIMOVIĆ

26. APRILA 1910. GODINE ROĐEN JE MEŠA SELIMOVIĆ

110
0

Mehmed Meša Selimović bio je bosanskohercegovački i srpski pisac. Rođen je u Tuzli 26. aprila 1910. godine, a umro je u Beogradu 11. jula 1982. godine.

Meša Selimović bio je značajan pisac čiji je roman ,,Derviš i smrt“  jedan od najvažnijih književnih dijela posleratnog perioda. Neke od glavnih tema u njegovim delima su odnosi između pojedinca i vlasti, života i smrti, te drugih egzistencijalnih pitanja.

Rođen je u istaknutoj muslimanskoj porodici 26. aprila 1910. godine u Tuzli, Bosna i Hercegovina, gde je završio osnovnu i srednju školu. Mešin otac, Alija Selimović, izjašnjavao se kao Srbin muslimanske vere. Prilično česta pojava na početku prošlog veka. Bio je jako strog otac, distanciran u odnosu da decom. Nije bio strogo religiozan, samo bi poštovao najveće muslimanske praznike. Izrazito krut, nije sinu pružio toplinu i razumevanje koje mu je bilo potrebno.

Meša je bio čovek gladan ljubavi u teškim vremenima i još težoj zemlji, od teškog oca i sa još težim životom, pa bi se očekivalo da postane grub, neprijatan ili barem sarkastičan. Međutim, baš suprotno, on izrasta u jaku i stabilnu osobu, toliko stabilnu da je izdržavao udarce onih u koje je verovao.

Isto tako, postao je i osećajan za okolinu, voleo je ljude i kasnije jednu ženu, koja je predstavljala njegov najveći oslonac u životu. Godine 1930. upisao je srpsko-hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a diplomirao je 1934. godine.

Na fakultetu je dobio nadimak Meša, koji je nakon nekog vremena počeo i da potpisuje. Kao studen živio je u internatu muslimanske kulturno-prosvetne zajednice ,,Gajretov dom“, koja je podupirala školovanje nadarene muslimanske omladine. U slobodno vreme, kao hobi, volio je da igra fudbal, svira harmoniku i gitaru.

Godine 1936. vratio se u Tuzlu kako bi radio kao profesor u gimnaziji koja danas nosi njegovo ime. U to vreme učestvovao je u atletskoj organizaciji ,,Soko“. Proveo je prve dve godine Drugoga svetskog rata u Tuzli, sve do hapšenja zbog učesttvovanja u partizanskom antifašističkom pokretu otpora 1943. godine. Nakon oslobođenja, preselio se na oslobođenu teritoriju, gde je postao član Komunističke partije Jugoslavije i politički komesar Tuzlanskog partizanskog obreda. Tokom rata, Selimovićev brat, takođe komunist, ubijen je zbog navodne krađe, bez suđenja; Selimovićevo pismo u odbrani brata nije bilo od koristi. Taj deo njegovog života i tragedija u porodici, uticala je na Mešin kasniji konteplativni uvod u ,,Derviš i smrt“, gde glavni protagonist Ahmed Nurudin ne uspeva spasiti svog zarobljenog brata. Nakon rata, kratko je boravio u Beogradu, a 1947. godine preselio se u Sarajevo, gde je bio profesor Više pedagoške škole i docent Filozofskog fakulteta, umetnički direktor ,,Bosna –  filma“, šef dramske sekcije Narodnog pozorišta i glavni urednik izdavačke kuće ,,Svjetlost“.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/knjizevnost/mesa-selimovic/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here