Home Info 24. APRILA 1731. GODINE UMRO JE ENGLESKI PISAC DANIJEL DEFO (DANIEL DEFOE),...

24. APRILA 1731. GODINE UMRO JE ENGLESKI PISAC DANIJEL DEFO (DANIEL DEFOE), AUTOR ROMANA „ROBINSON KRUSO“

513
0

Daniel Defo je bio poznati engleski pisac, pamfletista i novinar. Najpoznatiji je po svojim romanima Robinzon Kruso i Mol Flanders.

Daniel Fo je rođen 1660. godine u Londonu, u Engleskoj. Bio je sin Džejms Foa, londonskog mesara. Daniel je kasnije svoje ime promenio u Daniel Defo kako bi zvučalo uglađenije. Završio je Akademiju, gde je učio istoriju, geografiju, političke nauke i jezike. Trgovinom je počeo da se bavi 1683. godine nakon što je odustao od toga da postane sveštenik. Često je putovao i prodavao vunu i vino. Bio je u dugovima i 1703. godine je odlučio da napusti taj posao.

Daniel Defo se oženio 1694. godine devojkom iz bogate porodice i sa njom je imao sedmoro dece.

Kako je bio zainteresovan za politiku, Daniel Defo je 1683. godine objavio svoje prvo delo, “Politički pamflet“. Nastavio je da piše dela vezana za politiku i dok je radio kao novinar. Pisao je pamflete protiv vlade, mada je često menjao mišljenja i svoje političke stavove. U svojim delima je podržavao Vilijama Trećeg Oranskog i pisao o rasističkim napadima na njega zbog toga što je bio stranac.

Osnovao je list “Review” koji je izlazio tri puta nedeljno od 1704. do 1713. godine i u njemu je objavljivao svoja dela. Pre toga, novine su izlazile samo jednom nedeljno.
Radio je za englesku vladu kao špijun 1707. godine, a 1713. godine je završio u zatvoru zbog svojih političkih pamfleta.

Daniel Defo je počeo da piše romane 1719. godine, kada je imao 59 godina. Tada je objavio roman “Robinzon Kruso“. Po nekim izvorima ovaj roman je inspirisan doživljajima mornara Aleksandra Selkirka koji je doživeo brodolom i nekoliko godina proveo na ostrvu. Objavio je još dva romana o Robinzonu, ali ni jedna nije doživeo uspeh prvog. Nakon toga su usledila dela: “Mol Flanders“, “Kapetan Singlton“, “Pukovnik Džek” i “Roksana“. Daniel Defo je preminuo 24. aprila 1731. godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here