Home Info 2, APRILA 1805. ROĐEN JE HANS KRISTIJAN ANDERSEN

2, APRILA 1805. ROĐEN JE HANS KRISTIJAN ANDERSEN

437
0

Njegovo ime je postalo sinonim za detinjstvo, a njegove bajke ispunjene vrlinama i ohrabrujućim podukama mnogu decu su izvele na pravi put.

Andersen je napisao 156 bajki od kojih je većina zapravo napisana za odrasle. Među najpoznatijima su „Ružno pače“, „Carevo novo odelo“, „Mala sirena“ i „Princeza na zrnu graška“.

Hans Kristijan Andersen bio je danski pisac, nadaleko poznat po svojim bajkama za decu, od kojih su najpoznatije “Mala sirena”, “Ružno pače” i “Princeza na zrnu graška”. Rođen je u Odenseu, u Danskoj, 2. aprila 1805. godne.

Iako njegova porodica nije bila naročito imućna, mladi Hans Kristijan se školovao u najprestižnijim školama. Ove okolnosti kasnije su podstakle glasine o tome kako je Andersen bio kraljevske krvi.

Za svoja dela prvi put dobio je priznanje 1829. godine zahvaljujući kratkoj priči “Put peške od Holmenskog kanala do istorijskog kraja Amagera“. Posle toga objavio je dramu, knjigu poezije i putopis. Kao mladi pisac pun potencijala, stekao je kraljevu naklonost, a kralj mu je dozvolio da putuje Evropom i usavršava svoje pisanje. Roman koji je napisao u Italiji, “Improvizator“, objavljen je 1835. godine. Iste godine Andersen je počeo da piše bajke.

Uprkos uspehu koji je ostvario pišući do tad, Andersen prvobitno nije privukao pažnju svojim pričama za decu. Njegovi sledeći romani “O.T.” i “Samo violinista” postali su omiljene teme kritičara. Narednih decenija, nastavio je da piše i za decu i za odrasle, unovčio je nekoliko autobiografija, pisao putopise i poeziju kroz koju je uzdizao vrline Skandinavaca. Međutim, kritičari i čitaoci prevideli su priče koje su danas klasici, “Mala sirena“, “Carevo novo odelo“, “Palčica“, “Snežna kraljica” i “Devojčica sa šibicama“. Godine 1845. engleski prevodioci Andersenovih priča i bajki uspeli su da privuku pažnju strane publike. Andersen je sklopio prijateljstvo sa hvaljenim britanskim romanopiscem, Čarlsom Dikensom, koga je posetio 1847. godine i još jednom deceniju kasnije.

Andersenove bajke postale su klasici engleskog jezika i imale snažan uticaj na buduće britanske autore književnosti za decu. Vremenom, skandinavska publika otkrila je njegove priče, kao i publika u Americi i Aziji. U Šangaju je 2006. godine otvoren zabavni park inspirisan njegovim pričama. Njegove bajke doživele su brojne filmske i animacijske adaptacije. Najpopularnija je zasigurno adaptacija Male sirene koju je napravio studio Dizni.

Hans Kristijan Andersen preminuo je 4. avgusta 1875. godine u Kopenhagenu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here