Home Predstavljamo KNJIGA „SRPSKI GOSPODAR KROKODILA“ – Istinita životna priča, Sava Maksić & Saša...

KNJIGA „SRPSKI GOSPODAR KROKODILA“ – Istinita životna priča, Sava Maksić & Saša Jovanović

224
0

Nekadašnji lovci na ljudske glave u Papua Novoj Gvineji, u području Sepik reke, su ga dalekih šezdesetih godina prozvali „Masta Pukpuk“ što je engleski sleng naziv za „Gospodar Krokodila“.

Njegovo pravo ime je Sava Maksić i on je kao profesionalni lovac na krokodile ulovio ih oko 10.000 u Australiji i Papua Novoj Gvineji…

Sava Maksić, verovatno najveći svetski lovac na krokodile, rođen je 1937. godine u selu Kovilju kraj Novog Sada.

Kao osnovac, čim bi završio sve poslove i dobio odobrenje roditelja, jurio je u Novi Sad da gleda filmove o Tarzanu  i često kasnio na poslednji prevoz. Hodajući kući od Novog Sada po vedrim noćima maštao je samo o jednom – da bude lovac na krokodile.

Dečački san nije mogao da ostvari pored Dunava pa je u upotrazi za avanturom pobegao iz Jugoslavije 1957. godine i kao emigrant preko Evrope stigao u Australiju gde se oženio australijankom Lindom i sa njom dobio četiri ćerke. Ubrzo je postao profesionalni lovac na krokodile u divljini Australije.

Potom je unajmljen da lovi krokodile u Papua Novoj Gvineji, na Sepik reci, gde lovi, otkupljuje kožu od domorodaca i vodi hotel.

Bio je opčinjen jedinstvenim umetničkim rukotvorinama domorodaca tog kraja i postao je najveći poznavalac i izvoznik te umetnosti u Australiju, Evropu i Ameriku.

Maksić je pet godina živeo na Sepik reci tokom kojih je stalno plovio obilazeći skrovita mesta i nepoznata plemena. Sprijateljio se lokalnim stanovnicima koji su mu puno verovali i otkrili plemenske legende i tajne koje su stajale iza njihove umetnosti. Dugi razgovori sa njima su upoznali Maksića sa njihovom kulturom i mitologijom što je samo nekoliko stranaca imalo priliku.

Odlazi za Ameriku gde u Njujorku, na Menhetnu, otvara galeriju primitivne umetnosti. U saradnji sa Pol Meskilom, američkim novinarom, je priče skupljene i doživljene na Sepik reci stavio na papir i objavio knjigu „Primitivna umetnost Nove Gvineje iz basena Sepik reke“.

Zatim otvara i turističku agenciju da bi Amerikance vodio u džunglu Papua Nove Gvineje… Ali tu avantura ne prestaje…

Ova knjiga je priča o njegovom životu na 208 strana sa preko 50 originalnih fotografija…

 

SAŠA BOOKS

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here