Home Info 14. JUL – ŠTA SE KROZ ISTORIJU DOGAĐALO NA OVAJ DAN

14. JUL – ŠTA SE KROZ ISTORIJU DOGAĐALO NA OVAJ DAN

33
0

1789 – U Parizu narod je zauzeo zloglasni zatvor Bastilju, simbol monarhije. Taj dan smatra se početkom Francuske revolucije, događaja koji je predstavljao prekretnicu u evropskoj istoriji. U Francuskoj se slavi kao nacionalni praznik.

1867 – Alfred Nobel, izumitelj dinamita, prvi put je demonstrirao svoj izum u kamenolomu kod engleskog grada Redhil.

1887 – Umro je nemački industrijalac i proizvođač oružja Alfred Krup (Krupp). Prvi je počeo da proizvodi topove od livenog čelika i stekao monopol u snabdevanju pruske armije topovima, stvarajući pri tom moćni metalurški koncern „Krup“.

1889 – U Parizu je održan međunarodni socijalistički kongres koji su organizovale marksističke partije Nemačke i Francuske. Osnovana je Druga internacionala i doneta rezolucija o osmočasovnom radnom danu i o proslavi 1. maja kao dana međunarodne solidarnosti radnika.

1901 – U Beogradu je svečano otvoreno prvo radničko pozorište u Srbiji. Predstave su izvođene u kafani „Radnička kasina“ na uglu Dečanske i Skopljanske (Nušićeve) ulice.

1902 – U Sarajevu je osnovano srpsko kulturno-prosvetno društvo „Prosvjeta“.

1904 – Rođen je američki pisac, poreklom poljski Jevrej, Isak Baševis Singer (Isaac Bashevis), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1978. Smatra se najznačajnijim modernim piscem na jidišu, mada se njegova dela pojavljuju isključivo u engleskom prevodu („Rob“, „Satana u Goraju“, „Mađioničar iz Lublina“).

1918 – Rođen je švedski filmski i pozorišni režiser i scenarista Ingmar Bergman, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca 20. veka, dobitnik tri Oskara („Sedmi pečat“, „Divlje jagode“, „Devičanski izvor“, „Krici i šaputanja“, „Zmijsko jaje“).

1933 – U Nemačkoj su nacionalsocijalisti, koji su sa Hitlerom došli na vlast u januaru, zabranili sve opozicione partije.

1959 – Prvi brod na atomski pogon „USS Long Beach“ porinut je u Kvinsiju, u Masačusetsu. Brod je imao dva nuklearna reaktora i mogao je postići brzinu od 30 čvorova na sat.

1965 – Američki satelit „Mariner 4“, lansiran 1964, napravio je prve fotografije Marsa.

1998 – Umro je Ričard Mekdonald, koji je prokrčio put konceptu brze hrane i razvio ga u najveći lanac, „McDonald’s“, restorana u svetu.

2011 – Južni Sudan primljen je u Ujedinjene nacije kao 193. država članica ove svetske organizacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here