Home Svaštara 11 STVARI KOJE BI NASTAVNICI VOLELI DA RODITELJI PRESTANU DA RADE TOKOM...

11 STVARI KOJE BI NASTAVNICI VOLELI DA RODITELJI PRESTANU DA RADE TOKOM PANDEMIJE

186
0

ZBOG pandemije koronavirusa, koja se i dalje širi svetom, mnoge su škole odlučile da pređu na model nastave na daljinu. Nastavnici su sada primorani da rade više nego ikad pre kako bi osigurali da njihovi učenici dobiju što kvalitetnije obrazovanje.

BuzzFeed je odlučio da proveri šta roditelji i učenici mogu da urade kako bi olakšali posao nastavnicima. Ovo su njihovi odgovori:

 1. NE OČEKUJTE DA NASTAVNICI TRENUTNO IMAJU SVE ODGOVORE

Nastavnici su takođe zatečeni ovom pandemijom kao i svi mi, a direktive njihovih nadređenih i lokalnih vlasti menjaju se svaki dan. Ne znaju koliko će ovo trajati ni kako će uticati na sledeću školsku godinu.

 1. NE ŽALITE SE NA KOLIČINU ZADATAKA KOJI SU DODELJENI UČENICIMA

Neki bi mogli misliti da je to previše posla, drugi bi mogli misliti da to nije dovoljno. Ali na kraju nastavnici rade samo ono što misle da je najbolje za njihove učenike. Verujte njihovoj stručnosti.

 1. NE ZABORAVITE DA NASTAVNICI SADA IMAJU PUNO VIŠE ZADATAKA OD SAMOG PODUČAVANJA

U mnogim je školama nastavnicima prepuštena briga o tome kako uskladiti različite tehničke uslove koje učenici imaju kod kuće s onim što se očekuje od njih.

 1. TRENUTNO NEMOJTE OČEKIVATI 100% BESPREKORNO OBRAZOVANJE

Verujte da nastavnici čine sve što mogu kako bi učenike angažovali u njihovom obrazovanju – ali nesrećna stvarnost je da je jako ograničeno ono što se ovakvim načinom podučavanja može postići.

 1. NE ZOVITE I NE PIŠITE PORUKE NASTAVNICIMA VAN RADNOG VREMENA

Mnogi su nastavnici davali svoje telefonske brojeve učenicima i roditeljima kako bi im mogli pomoći da savladaju izazove online nastave. Ali imajte na umu da vaš nastavnik ima život i van svog posla i pobrinite se da ga kontaktirate samo tokom radnog vremena.

 1. NE IMPLICIRAJTE DA BI SE NASTAVNICI TREBALI ODREĆI SVOJIH PLATA SAMO ZATO ŠTO SU ŠKOLE ZATVORENE

Ovo nije zabavan odmor za nastavnike. Zapravo, njihovi su poslovi postali još izazovniji i definitivno zaslužuju svoje plate.

 1. NEMOJTE IMPLICIRATI DA BISTE VI TREBALI DOBITI DEO PLATE NASTAVNIKA SAMO ZATO ŠTO UČITE KOD KUĆE S DETETOM

Ne izrađujete planove lekcija, ne ocenjujete ispite, ne predajete preko “Zoom”-a… Da, učenje na daljinu zahteva puno rada i saradnje roditelja – ali vi niste nastavnik.

 1. NE TRAŽITE OD NASTAVNIKA DA VAM PONOVI UPUTE KOJE SU VEĆ POSLANE NA E-MAIL ILI POSTOJE NA NEKOJ OD PLATFORMI KOJE SVI KORISTITE

Pre nego što kontaktirate nastavnika za pomoć, zapitajte se možete li pronaći odgovore koje tražite na web mestu škole ili u svojoj e-pošti. Nastavnici su trenutno preplavljeni pitanjima.

 1. NE KRIVITE NASTAVNIKE ZA LOŠE FUNKCIONISANJE ONLINE NASTAVE

Spor internet? Zaboravljene lozinke? Slučajno ste zatvorili karticu i izgubili sve što je vaše dete zapisalo? Digitalno učenje obiluje ovakvim smetnjama, ali za njih nisu krivi nastavnici

 1. RODITELJI, NEMOJTE SLATI E-POŠTU NASTAVNIKU U IME SVOG DETETA AKO JE ONO DOVOLJNO STARO DA TO SAMO NAPRAVI

Sada je dobro vreme da svoje dete naučite kako da se zauzme za sebe i bude samostalno. Ako se muče sa zadatkom, pokažite mu kako zatražiti pomoć, ali ne radite to umesto njega.

 1. NE ZABORAVITE DA NASTAVNICI IMAJU I SVOJU DECU

Mnogi se roditelji žale da moraju obavljati vlastite poslovne obaveze putem Interneta i uz to pomagati deci u savladavanju gradiva. Pa, evo prijateljskog podsetnika – i mnogi nastavnici imaju vlastite porodice te žongliraju između svog posla i dece, baš kao i svi drugi.

https://www.index.hr/mame/clanak/11-stvari-koje-bi-nastavnici-voljeli-da-roditelji-prestanu-raditi-tijekom-pandemije/2234215.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here