Home Svaštara RODITELJI LUDE OD DEČIJIH SVAĐA, ALI MORAJU DA ZNAJU DA IM ONE...

RODITELJI LUDE OD DEČIJIH SVAĐA, ALI MORAJU DA ZNAJU DA IM ONE POMAŽU DA NAUČE DA KONTROLIŠU EMOCIJE I DA ODRASTU

61
0

Ovo je pokazalo istraživanje koje je trajalo pet godina

Svađe između braće i sestara mogu da ubrzaju dečji mentalni razvoj i dostizanje zrelosti. Takođe, česte prepirke između dece pogoduju razvoju njihovih emocionalnih i društvenih veština, ustanovili su naučnici sa Univerziteta Kembridž nakon petogodišnjeg istraživanja.

Istraživanje je izvršeno nad decom između druge i šeste godine života.

Važno je da oba deteta zajednički nastoje da dođu do rešenja problema ili nadilaženja razlika, a ne da jedno od njih uvek bude u podređenom položaju, prenosi „The Sun“.

Što se deca međusobno više uznemiravaju, to će pre i bolje naučiti kako da kontrolišu svoje emocije, ali i to kako pojedini postupci utiču na emocije ovoga drugog, objasnili su naučnici.

– Što su deca borbenija, što se više svađaju, te, ne manje važno, što starije dete više „muči“ mlađe, to će se oboje učiti složenim lekcijama komunikacije i finesama u razgovoru. Naravno, roditelj nikada ne sme da dopusti da svađice prerastu u agresiju ili zlostavljanje, ali roditelji mogu da budu spokojni znajući ovo što mi sada znamo, a to je da deca prepirkama razvijaju vrlo važne društvene veštine i inteligenciju.

To je nešto što će im jako pomoći u spoljnom svetu dok su deca, a naročito kad odrastu – objasnila je doktor Klara Hudžes.

(Telegraf.rs)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here