Home Poznati ŠTA SVE ZNATE I NE ZNATE O BAJI PATKU!?

ŠTA SVE ZNATE I NE ZNATE O BAJI PATKU!?

893
0

Baja MekPatak je patak iz Glazgova kreiran od strane Karla Barksa. On je Pajin bogati ujak koji se prvi put pojavio u stripu Božić na Medveđoj planini iz 1947. godine. Tokom godina, Baja je od sporednog lika u stripovima postao jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih Diznijevih likova.

Baja MekPatak je najbogatiji patak na svetu, zaradio je svoj novac mukotrpnim radom i bivajući „jači od najjačih i pametniji od najpametnijih“, a zaradio je i tako što je išao u mnogobrojne potrage za blagom i zato što je uspešan biznismen. On je avanturističkog duha, proputovao je ceo svet u potrazi za blagom i kako bi sticao nove biznis partnere.

 

S obzirom da je puno radio kako bi zaradio svoje bogatstvo, Baja voli svoj novac više od svega na svetu i jako mu je teško, kada mora da se odvoji od njega. Ipak, on puno ceni poštenje i „fer plej“ i ne voli da bilo kome duguje. Kao i njegov sestrić Paja, i Baja ima plahovitu narav, ali u suštini ima dobro srce i da je osoba koja ne misli zlo. Poznato je da je jedina stvar koju on više voli od svog novca, njegova porodica. Iako je Baja starija osoba, on ide u razne avanture sa svojim sestrićem i unucima i ne usporava ekipu, osim u nekoliko izuzetaka.

Baja se uz „merdevine uspeha“ popeo polako počevši kao skromni doseljenik iz Škotske. Njegov prvi novčić je nešto najvrednije što poseduje i predstavlja ogromno „nematerijalno“ (iako je novčić) bogatstvo. Međutim, Baja privatno smatra (i to je rekao Paji i sestrićima) da je „velika sreća“ koju „donosi“ njegov novčić, samo obično sujeverje.

Baja otkriva da je svoj prvi novčić zaradio čisteći cipele u mladosti.

Novčić potiče od bogatog i hvalisavoh Amerikanca Hovarda Varalića.

Tokom obilaska Glazgova, Hovard je bacio novčiće deci, koja su se igralana ulici. Jedan od novčića uzela je i Bajina sestra Matilda, koja je novčić dala svom ocu, Fergusu MekPatku. Želeći da Baju nauči važnu lekciju o biznisu, Fergus je dao novčić svom prijatelju kopaču Bartu i zamolio ga bude Bajina prva mušterija, kome je trebalo očistiti veoma blatnjave čizme. S obzirom, da je za naporan rad plaćen nevažećim američkim novčić, Baje je odlučio da će „biti pametniji i žilaviji od najžilavijih“ i da će stvoriti bogatstvo“.

Novčić ga je, takođe, inspirisao da svoje bogatstvo potraži u Americi.

On, ogroman deo svog bogatstva čuva u masivnom trezoru, koji se nalazi u Patkovgradu. U holandskim i italijanskim Diznijevim stripovima, on tera Paju i sestriće da poliraju svaki novčić posebno, kako bi otplatili Pajine dugove. Baja mu vrlo malo plaća za ovaj mukoptrpan, naporan i iscrpljuć posao. Prema njegovom mišljenju, čak i trideset centi po satu je veliki trošak. Baja je sada najbogatija osoba na svetu, kome jedino mogu parirati Škrta Gramzivić i Zloćko D. Varalić i manje važni, maharadža zamišljene zemlje Hovdojustan (parodija na Hindustan).

Zabeleženo je da Baja poseduje „pet multiplujiliona, devet nemogućilion, sedam fantastikatriliona dolara i šesnaest centa. 2007. godine, časopis Forbes je „proračunao“ da Baja poseduje 28,8 milijardi dolara. Iako je prebogat, Baji to nije dovoljno i on nastavlja da zarađuje novac na poštene načine.

Daba i Buldozi bezuspešno pokušavaju da Baji otmu njegovo bogatstvo…

Baja je u osnovi prikazan kao stari patak (što i jeste). Jedini put kada su pomeute Bajine godine bilo je u jednostranom stripu Kakva prilika (1955), u kome je Baja proslavljao 75. rođendan. Prema stripu Ujka Baja i zlato iz Klondajka, nacrtan od strane crtača Romana Skarpe, Baja je rođen 1897. godine, što znači da je imao 73 godine kada je ovaj strip prvi put izdat (1970).

Dobio je ime po Ebenizeru Skrudžu (Bajino ime na engleskom je Skrudž (Scrooge)), liku iz novele Božićna pesma Čarlsa Dikensa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here