Home Svaštara 10 ŽIVOTNIH LEKCIJA KOJE RODITELJI TREBAJU DA NAUČE DECU DO 10. GODINE!

10 ŽIVOTNIH LEKCIJA KOJE RODITELJI TREBAJU DA NAUČE DECU DO 10. GODINE!

56
0
Autumn

Biti roditelj je predivno životno iskustvo, ali ono dolazi i s puno odgovornosti. Detetov odgo izuzetno je bitan, stoga donosimo 10 važnih lekcija koje bi roditelji trebali da nauče svoju decu do 10. godine

 

 

 1. Svi smo jednaki i svakoga treba poštovati.

  Bez obzira na pol, godine i financijsku situaciju, prema svakome trebamo da se jednako odnosimo i imamo poštovanja. Prema drugima se trebamo ponašati onako kako bismo želeli i da se oni ponašaju prema nama.

 

 

 

 1. Nemoj se bojati napraviti grešku.

Učenje na vlastitim greškama sastavni je deo života, i u tome nema ničega lošeg. Nitko nije savršen i greške se baš svima znaju dogoditi, stoga ih se ne treba pribojavati.

 

 

 

 1. Znanje je važnije od ocena.

  Ovo je itekako važna lekcija za školarce. Deca trebaju da znajui da znanje i ocene nisu ista stvar te da ocena nije uvek odraz znanja. Takođe, važno je da deca budu svesna kako je znanje puno bitnije od ocena.

 

 

 

 1. Roditelji ti nisu neprijatelji. Zatraži njihovu pomoć.

  Postati prijatelj svom detetu nije lako te postoji tanka granica između takvog prijateljstva i roditeljstva. Ali dajte mu do znanja da vam se uvek može poveriti, da ćete uvek biti njegov oslonac te nastojte izbegavati galamu.

 

 

 1. Uvek budi spreman da braniš sebe.

  Naravno da je važno poštovati druge, ali isto tako važno je braniti vlastita stajališta i ne dopustiti drugima da te iskorišćavaju. Ne samo da se dete ne bi smelo osećati nesigurno nego bi trebalo da oseti kako se njegovo mišljenje ceni te da je i ono važno.

 

 

 1. Nemoj raditi ono što ne želiš samo zbog tuđeg odobrenja.

  Deca često misle kako je popularnost među vršnjacima jedna od najvažnijih stvari, zato čine sve kako bi je zadobili. No deca moraju znati da su stvari poput iskrenosti i poštovanja puno bitnije od toga i od traženja tuđeg odobrenja koje zapravo nije važno.

 

 

 

 

 1. Ako nešto ne razumeš, slobodno pitaj.

  Postavljanje pitanje i radoznalost trebaju se podsticati od malih nogu. Uvek je bolje postaviti pitanje ako nešto ne razumemo nego se pretvarati da nam je sve jasno. Time ništa korisno nećemo postići, već samo možemo sebi uskratiti znanje.

 

 

 

 1. Ako se ne osećaš dobro, reci to učitelju.

Neka se deca boje prići učitelju i reći mu da se ne osećaju dobro. Važno je naučiti decu kako je zdravlje uvek na prvom mestu, a ne ocene i strah od toga da će privući neželjenu pažnju vršnjaka ili od toga da će razljutiti učitelja.

 

 

 1. Ceni i brini o životnoj sredini.

  Poštovanje prema prirodi jednako je bitno kao i poštovanje prema drugim osobama. Roditelji trebaju da postave primer koji će deca moći slediti čitav svoj život. Zagađivanje životne sredine, kidanje grana i uništavanje cveća nikako se ne smeju odobravati.

 

 

 1. U redu je reći „ne“.

  Važno je da dete zna reći „ne“ vršnjacima, odraslima, pa čak i roditeljima. Izgradnja snažnog karaktera i ličnosti je vrlo bitna jer će tada biti puno teže manipulirati detetom. Takođe, ova lekcija dobro će mu poslužiti i kao odrasloj osobi.

 

 

https://zadovoljna.dnevnik.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here