Home Svaštara 10 ZABLUDA O RADU VASPITAČICA

10 ZABLUDA O RADU VASPITAČICA

4495
0

Želim da vam ukažem da na putu osamostaljivanja postoje prepreke, o koje se skoro svi sapletu. To nije za osudu, ali manje boli ako znaš za njih pa se pripremiš da ih preskočiš.

Ništa teže nego svoj centar sveta uklopiti u mozaik jednakih delova – jednako važnih, jednako lepih, jednako simpatičnih i harizmatičnih.
Prvi mozaik u koji se uklapa dete, a i mi u ulozi roditelja – je vrtić. I sami vaspitači, pedagozi i učitelji… kada su u ulozi roditelja “gutaju knedle” koje se služe tople uz prve dane boravka u nekom kolektivu.
Želim da vam ukažem da na putu osamostaljivanja postoje prepreke, o koje se skoro svi sapletu. To nije za osudu, ali manje boli ako znaš za njih pa se pripremiš da ih preskočiš. Mapa prepreka je u tekstu.
…Moj ceo svet, dajem tebi vaspitačice. I ja zamišljam šta vi tamo radite….

Zabluda br. 1
Hm… da te dooobro pogledam, vaspitačice! Zašto tako gledaš? Zašto ćutiš? Zašto pričaš? Zašto trepćeš? Sve to sada meni, mami, važno je jako i sigurna sam da ima veze sa mojim detetom.
ISTINA: U najvećem broju slučajeva raspoloženje vaspitačice se ne može proceniti na vratima sobe za 2 minuta dok je iza čeka još puno dece. Nema potrebe da “čitate izmedju redova”, ukoliko ima potrebe – biće vam rečeno.

Zabluda br. 2
Zašto je tako kratko rekla da je sve ok? Sigurno se bar nešto smešno, slatko ili kakvo bilo desilo danas za 6 sati. Nemoguće da nije! A ja želim da znam sve, pa ja sam mu mama. Tako brzo rastu.
ISTINA: Većina dece odlazi kućama u istom periodu dana. Dvadesetoro dece puta 3 minuta = 60 minuta na vratima. Puno da se deci ne posveti pažnja – slažete se?
Zatražite individualni razgovor ukoliko osećate potrebu za detaljima.

Zabluda br. 3
Kako nije primetila da mu je majica mokra? Vidi se iz aviona!
ISTINA: 20 dece, 40 rukica, 20 usta, 40 obraza, 20 ne(upasanih) potkošlja i bar 20 pertli , 10 devojčica – 10 frizura… pranje ruku pre i posle jela za 4 obroka = 8 puta. Četiri obroka + spisak obrazovnih sadržaja i naravno, preobuvanje i izlazak na svež vazduh.
Moraju i mogu one sve to da isprate – za to su se školovale !
ISTINA: Učite dete da prepozna i kaže kada je mokro, da se preobuje, upaše, ne briše ruke o pantalone, izduva nos i ne oslanjajte se za sve na 4 ruke i 2 vaspitačice.
One će nešto stići – nešto neće, jer uz poziv vaspitačice ne dobijaju nikakve supermoći.

Zabluda br. 4.
Mom detetu se ne spava u 11h i kako je moguće da NEĆE to spavanje da pomere malo?? Pa da – jedva čekaju da ih strpaju u krevet!
ISTINA: Neka deca su u vrtiću od 6 h, ustala su u 5 h i njihova prava su zaštićena pri utvrdjivanju ritma dnevnih aktivnosti. Nutricionisti preporučuju odmor pre ručka. Kada se sve uzme u obzir, ipak najmanje problema stvara dnevni odmor u 11h i zbog toga, iako se uvek iznova analiziraju mogućnosti, to vreme ostaje nepromenjeno u većini ustanova.

Zabluda br 5.
Evo, ova mala ne da mom detetu da sedne pored nje. Bezobraznica nevaspitana! Eto, to su te traume iz detinjstva! Sada će moje dete biti tužno ceo dan, zato i ne voli vrtić. Ja ga razumem. Strašno, strašno…
ISTINA: Deca imaju svoj pogled na drugarstvo, međusobno poštovanje i način komunikacije. Oni još uvek uče o emocijama tudjim i svojim. Tu nema “mašni” u koje se uvijaju sve negativne informacije. Deci to zasmeta u trenutku, ali oni se ne vređaju, već idu dalje i traže svoje mesto pod suncem. Dobra vest: nema licemerja. To nisu traume!

Zabluda br. 6
Kako to misli – ne može ga hraniti???
ISTINA: Koliko traje obrok 20 dece ukoliko će ih one hraniti? Radite kod kuće na osamostaljivanju SVAKODNEVNO!

Zabluda br. 7
Kako niste videli zašto ga je ujeo i ko je prvi počeo??? Kako se sapleo i pao???
ISTINA: Nije moguće u potpunosti iskontrolisati ni ponašanje samo jednog deteta. Ako budete iskreni – priznaćete da to kod kuće često ne uspevate. One imaju samo po 2 oka.

Zabluda br. 8.
Moje dete je osetljivije od ostalih. A i malo, samo malo, je nama važnije da bude u prvom redu za slikanje, nego ostalim roditeljima. Može li da sedi pored vas u autobusu? Pozorištu? Uvek? Borim se za svoje dete.
ISTINA: Svakome je grupna slika jednako važna uspomena. Deca se i tu po malo bore za svoje mesto. Ili ne – što je potpuno u redu. Važno je da se dete na slici vidi – to jeste odgovornost fotografa. Slično je i na priredbi. Ove godine je mala uloga – sledeće velika… opustite se i ne tražite dokaze kvaliteta razvoja na priredbi. Ukoliko svakodnevno čujete: sve je bilo u redu – vi ste srećan roditelj.
Poenta grupnih obilazaka i izleta je osamostaljivanje. Ako želite odraslu osobu na pola metra od deteta – misija nije uspela. Budite mirni – u takvim situacijama većima vaspitača reaguje i na dečju mimiku, a kamoli zahtev. Svi mi znamo za malene slatke strahove odvajanja od toplog porodičnog gnezda i tu smo za decu. Svu, a ne samo za decu čiji je roditelj to zahtevao.

Zabluda br. 9
Njih u vrtiću baš briga i dozvoljavaju da dolaze bolesna deca, super im je kada je manje dece prisutno.
ISTINA: Mole po 1000 puta roditelje da ne dovode bolesnu decu, ali puno lekara daje “blanko” potvrde (bez datuma, pa roditelji sami popunjavaju kako im odgovara). Zatim, teško je pri preuzimanju dece odmah sve primetiti. Vaspitačice nemaju super – imunitet, pa se ni najmanje ne raduju virusima.

Zabluda br. 10
Sad ćeš ti u vrtić, pa će te oni tamo srediti. Ja ću ići “linijom manjeg otpora” jer mi je teško da te gledam nezadovoljnog/nezadovoljnu.
ISTINA: Neće. To je pre svega vaš zadatak i odgovornost.Vaspitači su podrška, vaša produžena ruka, vaši prijatelji i zaljubljenici u svoj posao , ali nisu superjunaci sa supernapitkom.
Vaspitači od vas ne očekuju da budete savršeni, kao ni da vaša deca budu bez greške. Ništa normalnije nema od zbunjenog roditelja i deteta koje ispituje granice svuda oko sebe. Mi smo vaši prijatelji i od svih zanimanja na svetu odabrali smo da se bavimo decom. To nije slučajno.
A najveća pomoć koja postoji je realan roditelj i zbog toga obuj i tuđe cipele, dragi roditelju…
Dobrodošli u vrtić!

Piše: Snežana Golić, pedagog

http://family.rs/index.php/vase-dete/malo-dete/pedagog-snezana-golic-10-zabluda-o-radu-vaspitacica

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here