Home Svaštara 10 STVARI KOJE RAZUMEJU SAMO PRIJATELJI IZ DETINJSTVA

10 STVARI KOJE RAZUMEJU SAMO PRIJATELJI IZ DETINJSTVA

32
0

Prijatelji iz detinjstva je jedna vrsta najstabilnije formirane veze koju imamo. Ali ne samo to… Osim što je potpora i podrška u svemu, on je i veliki izgraditelj naše ličnosti. Pokazujemo vam 10 stvari zbog kojih trebate biti zahvalni svom prijatelju.

1) PRIJATELJI IZ DETINJSTVA NAS UČE POVERENJU

Prijatelji iz detinjstva nas uče poverenju. Kada nam prijatelj saopšti određene stvari, lakše ih prihvatamo. Navike koje smo stvorili sa njima, utiču pozitivno na naš mozak.

2) POZNAJU VAŠU SNAGU I SLABOSTI

Oni poznaju svaki delić vas jer su prisustvovali vašem razvijanju. Oni najbolju poznaju vaše slabosti i ne iskorišćavaju ih. Neguju to što sa njima delite nežnu iskrenost i ostaju verni.

3) ONI PODIŽU NAŠE SAMOPOŠTOVANJE OD ADOLESCENCIJE DO ZRELE FAZE

Istraživanja pokazuju da adolescenti sa jakim prijateljskim vezama imaju razvijeniji sistem prilagođavanja i veće samopoštovanje. U doba adolescencije ovakva vrsta podrške je od presudnog značaja za nas. Njihovi dobronamerni saveti vas mogu vratiti na pravi put. Ali, prijateljsvo je istom merom značajno i u godinama koje dolaze.

4) NJIHOVA EMOCIONALNA PODRŠKA TRAJE DO DUBOKE STAROSTI

Osećaj pripadnosti među prijatelji povećava naše blagostanje. Zbog njega postajemo empatični, skloni zdravom zaključivanju, komunikativni, i u svakom smislu psihološko i kognitivno zdrave osobe.

5) ONI NAM POMAŽU DA IZAĐEMO IZ „SIGURNE ZONE“

Ko vas je ubedio da se popnete na visoko drvo kada ste bili dete? Prijatelj naravno…Oni nam pomažu da uradimo stvari koje ne bismo sami, te je život uz njih mnogo bogatiji.

6) ONI SU UPOZNATI SA ODNOSIMA U PORODICI

Oni znaju kom ste članu porodice najviše privrženi. Imaju jedinstveni uvid u vaše porodične odnose kao niko drugi. Poznaju temelje vašeg vaspitanja, i ne odvlače vas od toga.

7) UVEK ĆETE BITI POVEZANI POŠTO STE IZ ISTOG MESTA

Život se razvija neobičnim tokom i nekada nam se putevi raziđu. Bez obzira na geografsku udaljenost, preko njega ćete biti povezani sa svojim rodnim krajem.

8) VIDELI SU VAS KROZ NEVOLJE

U „crnim“ danima u pomoć pritrčavaju prijatelji. Oni dele uspomene sa vama i poznaju vaše traume. Saslušaće vas, posavetovati i podići će nivo prijateljstva za još jedan stepen.

9) VAŠI POGLEDI NA SVET MOGU BITI BLIŽI

S obzirom da se družite od malena, vaši stavovi oko pojedinih stvari su slični. Delite dosta zajedničkog mišljenja i na svet gledate jednim očima.

10) DELITE ZAJEDNIČKA ISKUSTVA LAKŠE NEGO SA DRUGIMA

Igrate se zajedno u dvorištu, idete u istu školu, razgovarate o fakultetima, delite iskustva iz veze ili braka. Vi delite sve! Jednom rečju – vi ste najbolji prijatelji.

www.zena.blic.rs

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here