Home Svaštara 10 DEČIJIH PORUKA RAZVEDENIM RODITELJIMA

10 DEČIJIH PORUKA RAZVEDENIM RODITELJIMA

607
0

Razvod roditelja za dete može biti vrlo teško i bolno iskustvo. U detetu se može javiti pravi kovitlac emocija koje ne zna da izrazi, a možda se i plaši da ih izrazi ih kako ne bi povredilo roditelje. Zato će se ponekad lakše poveriti psiholozima od kojih smo saznali šta to mališani žele da poruče svojim razvedenim roditeljima

Često čujemo da ljudi ostaju u braku zbog dece i mnogi među njima to zaista tako doživljavaju. Istraživanja su dugo godina ukazivala na negativne posledice razvoda na decu, međutim danas znamo da sam čin razvoda deci šteti manje nego roditeljski sukobi. Prijateljski razvod biće povoljniji za dete od braka roditelja koji je ispunjen svađama i nasiljem.

Kada roditelji odluče da se razvedu, važno je da to zajedno kažu detetu i predstave razvod kao odluku koju su doneli oni kao odrasli ljudi, a vezano isključivo za njihov odnos, bez međusobnih okrivljavanja pred detetom, ističe magistar psihologije Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu dece i mladih Grada Zagreba.

Deci treba naglasiti (i više puta, posebno mlađoj) da ona nikako nisu kriva za razvod roditelja i da ne mogu ništa učiniti da roditelji opet budu zajedno.

Takođe je važno da deca čuju da ih roditelji i dalje isto vole i da se to nikad neće promeniti, iako će se promeniti mnoge stvari u životu. Dobro je detetu objasniti šta će se promeniti i na koji način, kako bi mu se pružila struktura i osećaj predvidljivosti.

Roditelji mogu očekivati svakakve reakcije od svoje dece – uglavnom su deca tužna i ljuta.

Važno je da deca mogu slobodno da izraze svoje emocije i da im roditelji pruže podršku i utehu. Takođe je dobro više puta naglasiti, i toga se držati na verbalnom i neverbalnom nivopu, da oba roditelja podržavaju odnos dece s drugim roditeljem, ističe Mia Roje.

SAD TE TREBAM MALO VIŠE

 

No često se deca stide ili boje da pokažu osećanja i kažu roditeljima šta ih tišti i zbog čega su tužna ili ljuta. Lakše će se ponekad poveriti psihologu, a magistar psihologije Tea Knežević iz Centra Proventus dobro zna šta to mališani žele da kažu svojim razvedenim roditeljima.

 

1. Znam da te malo manje slušam kad se vratim od mame/tate, ali treba mi vreme da se opet naviknem na tebe.

2. Nekad mi je teško da ti kažem da mi je bilo lepo kod mame/tate jer se bojim da će te to povrediti.

3. Sad te trebam malo više.

4. Stvarno mi je teško kad pričaš loše o mami/tati.

5. Ti se pobrini za mene kad sam s tobom, a mama/tata će kad sam s njom/njim.

6. Kad sam kod mame – fali mi tata, a kad sam kod tate – fali mi mama.

7. Nemoj me pitati puno o tati/mami. Ne znam šta je bolje da kažem, a šta da ne kažem.

8. Ne trebaš da skrivati da imaš novog partnera/partnericu. Ja to osetim. Važno mi je samo da znam da si i dalje tu za mene kad te trebam.

9. Ne želim puno detalja o prošlosti, želim znati kako će izgledati budućnost.

10. Ja ne želim da biram ko mi je draži, volim vas oboje.

 

A na vama je, mame i tate, da svoju decu poslušate i pomognete da im život s razvedenim roditeljima bude što lepši i normalniji.

Detetovo je pravo i potreba da ima oba roditelja te je u njegovu najboljem interesu da su oba roditelja stalno dostupna i uključena u njegov život, bez obzira na svoje partnerske probleme.

Takođe, važno je da roditelji podstiču kontakte deteta s drugim roditeljem te mu jasno daju do znanja da je poželjno da s njim (i njegovom porodicom) ima blizak odnos, zaključuje magistar psihologije Mia Roje.

 

https://zadovoljna.dnevnik.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here