KEREFEKE

ZAŠTO MLADA BACA BUKET NA VENČANJU?

Jedna od tradicija na venčanjima je da mlada baci buket, a devojka koja ga uhvati, veruje se, iduća je koja će se udati. Istražili smo otkuda zapravo potiče ovaj običaj i otkrili da je u davnoj prošlosti imao drugačiju svrhu

Jedan od neizostavnih trenutaka na mnogim venčanjima onaj je kada mlada baci svoj buket preko ramena, a devojci koja ga uhvati, veruje se, doneće ljubavnu sreću i ona će se iduća udati. Korini ovog običaja potiču iz davne prošlosti kada se verovalo da mlada donosi sreću, što zapravo vredi i danas, ali ne u tolikim razmerama.

Naime, pre sto godina smatralo se srećom dotaći mladu, a još većom srećom ako bi gosti uspeli s nje da otkinu komadić venčanice ili vela. Kako bi izbegle da ih drugi ljudi diraju i kidaju im haljinu i veo, mlade su počele da bacju svoje bukete kako bi odvratile pažnju sa sebe i podstakle goste da grabe cveće umesto nje.

Srećom po mlade, gosti su s oduševljenjem prihvatili hvatanje buketa za koji se takođe verovalo da donosi sreću u ljubavi, odnosno očekivalo se da će osoba koja dograbi buket iduća ući u brak. Zahvaljujući ovom lukavom trikom, običaj diranja mlade i njene venčanice izumro je jer su gosti shvatili da mogu mirno čekati kada će mlada baciti buket te je bacanje buketa ubrzo postalo neizostavni deo venčanog slavlja.

To Top