odlozeno-slusanje HTML5 Icon

ŠKOLA – PROBLEM SA CRVENOM OLOVKOM

    Omiljena boja za ispravljanje đačkih grešaka mnogih prosvetnih radnika je crvena, ali su najnovija istraživanja kanadskih naučnika došla do otkrića da to loše utiče na psihu dece, a stručnjaci za mentalno zdravlje predlažu da se crvena zameni nekom drugom bojom.

Kako je ovo jedna od najagresivnijih boja, učiteljima i nastavnicima se savetuju da radove ispravljaju zelenom ili plavom hemijskom.
Ovo otkriće dovelo je do niza komentara i rasprava stručnjaka i lekara. Pojedine grupe su tvrdile da je reč o potpuno neosnovanim zaključcima, ali se većina ipak složila da je mentalno zdravlje direktno povezano sa bojama. Naime, podaci ukazuju da je sve veći broj dece sa psihološkim problemima, naročito u dobu od 18. do 24. godine, dok 14 odsto dece školskog uzrasta i u adolescenciji ima dijagnostikovanu mentalnu bolest. Dečaci su malo osetljiviji od devojčica, a depresija je najčešće mentalno oboqelje kod mladih ljudi koja tokom adolescencije eskalira. A na sve to boje imaju izuzetan uticaj, pa vlasti u Kanadi ozbiljno razmatraju da ovim merama predostrožnosti daju i zakonsku osnovu.

To Top