KEREFEKE

PET SAVETA ZA BRIGU O LJUBIMCIMA TOKOM LETNJIH VRUĆINA

Toplo vreme predstavlja pravi izazov za životinje. Iako, možda, one egzotičnije mogu u potpunosti da se osećaju kao „na svom terenu“, oni najčešći kućni ljubimci mogu na velikim vrućinama da se osećaju baš kao i njihovi vlasnici.

Ovih pet saveta pomoći će vlasnicima kuca i maca da manje brinu o zdravlju njihovih ljubimaca tokom vrelih letnjih meseci.

  1. Poštujte vrućinu

Postarajte se da vaše kuce i mace, tokom letnjih meseci, uvek imaju pristup dovoljnoj količini sveže hladne vode i ne dozvolite im da sami izlaze napolje tokom najvrelijih delova dana.

 

  1. Pazite na insekte

Jedan od čestih letnjih problema kućnih ljubimaca su krpelji i drugi insekti. Ukoliko biljke u dvorištu prskate zaštitnim sredstvima protiv insekata, znajte da ona mogu da budu veoma opasna za životinje. Najbolje rešenje ja da u delu dvorišta u kome ljubimci najviše borave i igraju se redovno šišate travu, čime ćete smanjiti prisustvo insekata i mogućnost da dođu u dodir sa vašim ljubimcem.

  1. Čuvajte se antifriza

U letnjim mesecima, dešava se da antifriz curi iz automobila kada se pregreju. Njegov sladunjav ukus je privlačan za pse i mačke, ali može biti smrtonosam ukoliko ga progutaju. Obratite pažnju na barice ispod automobila.

  1. Opekotine od sunca

Neki kućni ljubimci, pogotovo oni koji imaju tanku dlaku u ružičastu kožu mogu biti podložni opekotinama od sunca. Konsultujte veterinara po pitanju toga da li je potrebno da vaš ljubimac tokom vrelih sunčanih dana koristi zaštitnu kremu.

  1. Bezbednost u vodi

Uvek obraćajte pažnju na vašeg ljubimca kada je u vodi. Čak i najbolji plivači među njima mogu da se nađu u nevolji u situacijama kada ne mogu da nađu povoljno mesto za izlazak iz vode, ili se zapletu u rastinje ili konopce. Ukoliko vašu kucu vodite na čamac, na moru ili reci, možda nje loše da mu pre toga obučete plutajući prsluk za pse.

(B92)

 

To Top