KEREFEKE

НОВОСАЂАНКА БИЉАНА ГРБОВИЋ ИЗУМЕЛА СЛИКОВНИЦЕ ЗА ЛАКШЕ УЧЕЊЕ СЛОВА

Новосађанка Биљана Грбовић из Удружења родитеља „Матица” осмислила је сликовницу „Читам сам”, уз помоћ које деца од четири до осам година самостално могу савладати сва слова азбуке.

У питању је комплет од девет сликовница, односно мањих књига, у којима се уз помоћ једноставних илустрација учи по неколико слова, која се постепено уводе кроз кратке реченице и поучне приче. Тако је, на пример прва сликовница написана од свега седам слова, и то оних које деца најчешће прво савладају. Последња садржи она која најтеже науче, али и сва претходно савладана слова.

 

 

– Постоји неки уобичајени редослед којим деца уче слова па сам на основу њега и ја правила мале групе слова и сликовнице су практично замишљене као учење читања по нивоима – каже Биљана Грбовић. – У сликовницама нема дугачких речи јер деца која уче да читају не могу да прочитају дугачке речи. Више од 85 одсто речи је састављено од два, три или четири слова, а само понегде је убачена реч с њих пет. Књиге су кратке и без обзира на то што имају мали фонд речи, успевала сам да напишем неке приче које ипак имају смисао. Све је сведено и поједностављено да би деца, заправо, доживела успех.

И илустрације, које је радила ликовна уметница Милица Гампер, максимално су поједностављене и упућују децу на слова која треба да савладају. Како Биљана наводи, жеља јој је била да омогући најмлађима да на једноставном и прилагођеном тексту доживе успех приликом самосталног читања, који би их даље мотивисао и развијао жељу за читањем и књигом.

– Идеја је да родитељ детету ништа не намеће јер када се то дешава, малишани развијају отпор, а код сликовнице нема наметања, већ је жеља да деца буду подстакнута да самостално савладају слова – наглашава  Биљана, додајући да деца не треба да се форсирају него да им родитељи стварају окружење у којем ће сама желети и моћи да савладају читање. – Комплет садржи упутство за родитеље, у којем, они који га купе, добијају приступ линку који води ка видео-клипу у којем је објашњена и правилна техника читања. Данас деца често неће да уче, али није више проблем то како да она нешто савладају, него како да им сачувамо вољу и жељу за учењем и успехом и глад за знањем.

 

Сликовнице „Читам сам” могу се купити у већим књижарама, али и путем „Фејсбук” странице Удружења родитеља „Матица” и Биљаниног сајта www.licnirazvoj.rs

 

В. Бијелић

https://www.dnevnik.rs/novi-sad/novosadanka-bilana-grbovic-izumela-slikovnice-za-lakse-ucene-slova-01-08-2019?fbclid=IwAR0lpqaWXN9-9Z70HQQSlCjiU8339HubevrtCBjsxZU_spS0xjURhIkRctc

To Top