Home Info KOPAR – DRUŽENJE PESNIKA DEJANA ALEKSIĆA IZ KRALJEVA I DECE IZ...

KOPAR – DRUŽENJE PESNIKA DEJANA ALEKSIĆA IZ KRALJEVA I DECE IZ AKUD »KOLO«

135
0

I SMEHA, SMEHA, SMEHA DAJTE DECI

Škola srpskog jezika koja deluje već osmu godinu u okviru Akademsko kulturno umetničkog društva Kolo iz Kopra (R Slovenija) svoje polaznike, decu od 3 do 14 godina, svake godine iznenadi nekim neobičnim projektom. Ove godine su se učiteljice i članovi društva odlučili da u goste pozovu savremenog dečjeg pesnika iz Kraljeva, Dejana Aleksića.

»Bilo je zaista predivno! Nezaboravno iskustvo! Da li će nam još neko doći u posetu? Dejan nas je nasmejao do suza!«, ovo su samo neki od komentara dece iz škole srpskog jezika .

Druženje se sastojalo iz dva dela. Prvi deo je bio posvećen književnom opusu književnika kojim je nasmejao sve prisutne.

Dejan je predstavio publici svoje pesme, priče, zagonetke, bilo je i glume i pesme i igre, i svi su se složili da književnost nikako ne može biti dosadna. Dvočasovno druženje je prekinuto kraćom pauzom a zatim su  pesnik, učiteljice i više od dvadesetoro dece zavrnuli rukave i bacili se na posao: osmišljavanje stihova, priča, ilustrovanje i smišljanje scenarija na neobične teme: miš i fen, koza i frižider, kengur i usisivač, foka i bojler.

Pitate se, sigurno: Kakve veze imaju foka i bojler? Ili koza i frižider? E, pa vidite, kada Dejan zada zadatak onda taj zadatak nije nimalo lak. Ali deca su se snašla i nastale su neverovatne duhovite priče i pesme koje su na kraju deca i odglumila. Zabavi nije bilo kraja.

Kada se u kasnim popodnevnim satima literarna kreativna radionica završila svi su otišli kući nasmejani, zadovoljni i u iščekivanju sličnih susreta, a učiteljice su otkrile da u svojim redovima imaju popriličan broj neotkrivenih književnih talenata.

Ovo je bila jedinstvena prilika da deca iz treće generacije naših doseljenika na slovenačkoj obali maternji jezik upotrebe praktično i na kreativan način. Svi su se složili da bi ovakvih susreta trebalo da bude više i iskreno se nadamo da će se našem pozivu odazvati i drugi književnici iz Srbije koje naša deca inače mogu da upoznaju samo preko pisane reči. Lični kontakt je za decu ipak neprocenljivo iskustvo.

Školu srpskog jezika u okviru AKUD Kolo iz Kopra sufinansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Nada Čupković

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here