odlozeno-slusanje HTML5 Icon

DA LI ZNATE KO JE DON ČIKO FELIPE KAJETANO LOPEZ MARTINEZ I GONZALES?

Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales, poznatiji  kao Čik, je fiktivni Meksikanac u italijanskom pustolovnom-western stripu Zagor. On je nezamenjiva Zagorova desna ruka i niko ga ne nervira tako dobro kao on.

Sam za sebe često tvrdi da je potomak španjolskih konkvistadora. Iako je velika lenčuga i kukavica Zagor ga vuče svuda sa sobom.

 

Čiko je ujedno i glavni komični lik u stripu, a njegova nezasitost za hranom ga često uvlači u najrazličitije nevolje. Prije nego što se pridružio Zagoru, bio je mornar, traper, novinar, tajni agent, vojnik u meksičkoj i pukovnik u američkoj vojsci, tragač za zlatom, Indijanac…

Ima brojnu porodicu koja je rasprostrta širom Meksika.

 

Zagor je strip nastao 1961. godine u Italiji.

Na prostorima bivše SFRJ prvi put se pojavio 1968. godine, u stripu pod naslovom „Nasilje u Darkvudu“. Puno ime Zagora je Zagor Te-Nej, što na jeziku Algonkvin Indijanaca znači „duh sa sekirom“, što se i samo često koristi kao njegovo ime u stripu. Pravo ime ovog strip heroja je Patrik Vajlding.

Radnja stripa se dešava u Darkvudskoj šumi u Severnoj Americi.

Zagor je predstavljen kao lik atletske građe sa prepoznatljivim kostimom čiji je osnovni deo crvena majica sa žutim krugom u sredini, u kojem je nacrtana slika orla raširenih krila. Njegov verni pomoćnik i saputnik u brojnim avanturama je simpatični debeli Meksikanac Čiko.

Tu su još i Tonka, poglavica Mohavka i Zagorov krvni brat, Dok Lester, indijanski vrač Mnogooki itd. Jedan od njegovih legendarnih neprijatelja je ludi naučnik po imenu Helingen.

To Top