odlozeno-slusanje HTML5 Icon

DA LI VOLITE MAČKA GARFILDA?

Garfild je naziv glavnog junaka istoimenog stripa koji se distribuira svakodnevno. Strip prati doživljaje i razmišljanja Garfilda, debelog narandžastog mačora, njegovog vlasnika, Džona Arbakla, i psa Odija.

Osmislio ga je crtač stripova Džim Dejvis, a prvi put se pojavio 19. juna 1978. godine. Svake godine na taj dan Garfild u stripu slavi svoj rođendan.

Od 2007. godine, strip se objavljuje u više od 2,500 dnevnih novina i časopisa i trenutno drži Ginisov rekord kao najrasprostranjeniji strip.

Garfild ismeva vlasnike kućnih ljubimaca i njihov odnos sa životinjama, često prikazujući samog ljubimca kao pravog gospodara domaćinstva. Strip se bavi i čestim ljudskim pitanjima i problemima, kao što su dijete, apatija, dosada i ponedeljci.

 

Garfild je narandžasti mačak, glavni junak stripa. Lenj je, halapljiv, sebičan, bez ikakvog poštovanja prema vlasniku Džonu i psu Odiju. Njegovo omiljeno jelo su lazanje. Najbolji drug mu je plišani medvedić Puki. Njegova (nešto kao) devojka zove se Arlin i Garfild skoro na svakom njihovom sastanku uprska stvar svojom željom za hranom.

 

Odi je žuti pas koji se kao lik veoma rano pojavio u stripu i postao još jedan kućni ljubimac. Ima smeđe uši, često mu je isplažen jezik i maše repom. Garfild najčešće maltretira Odija, ali se ponekad i udružuju kako bi dohvatili pitu sa stola, napravili neki marifetluk ili sekirali Džona.

 

Puki je plišani medvedić smeđe boje. Garfild ga je pronašao 23. oktobra 1978. u jednoj fioci i nazvao ga Puki. Od tada mu je taj medvedić najbolji prijatelj. Garfild ga toliko voli zato što se ne pokreće i ne može da mu krade hranu niti da mu otme devojku. Puki uvek pažljivo „sluša“ Garfilda kada mu ovaj nešto govori.

To Top