KEREFEKE

BRAVO, KLINCI! OD OVE DECE IZ PROKUPLJA TREBA SVI DA UČIMO. SAMI ČISTE SVOJE IGRALIŠTE, FARBAJU KOŠ I GOLOVE, KOSE TRAVU I U TOME UŽIVAJU

Kada im dosade igre, onda mališani ulica Braće Stojanovića, Garićske i jednim delom Liparske u Prokuplјu uzmu motike, kolica, pa čiste prostor na kojem je improvizovano igralište

Kako kažu, stalo im je da bude čisto, jer tu provode najviše vremena, barem tokom raspusta. Tako su i sada prvo pokosili travu zahvalјujući starijem drugaru Petru Iliću, koji je to obavio umesto njih, a onda su krenuli u sakuplјanju otpada od kosidbe i čišćenje samog prostora.

– Ne bacamo smeće, ali znate naiđe automobil, prašina, pa mora nekada da se počisti. Kako su nam koš i golovi već odavno ofarbani i boja je izbledela, sakupićemo novac i kupujemo farbu da obnovimo boju. Lepo je i zabavno i ovo čišćenje, jer svi zajedno radimo – ponosan na rad kaže mali Andrija Janićijević.

I u ovom radu učestvuju i devojčice i dečaci, svako prema svojim mogućnostima.

– Juče kada smo se igrali primetili smo da je trava porasla. Neko je rekao da je vreme da očistimo i dogovorili smo se da danas to uradimo umesto da se igramo – dodaje njegov drug Ilija Ilić.

I tako je za dva sata sve bilo gotovo, a deca su se vratila igri.

 

 

Ovo improvizovano igralište koje je u Garićskoj ulici svi koriste. Ono zauzima poslednje metre ove ulice i mesto je okuplјanja mališana. Odavno su stanovnici napravili golove i koš, a da nije dece koja održavaju ovaj prostor, verovatno bi davno propalo.

Ovako svake nove generacije koje dolaze prvo nauče da treba da održavaju prostor, pa onda i da uživaju u ovom kutku koji je samo za njih. I za divno čudo, nikom ne smeta galama i dečji smeh, a i oni poštuju vreme, te do 21 čas su na ovom mestu, onda svako svojoj kući.

(B.R.)

http://www.telegraf.rs/vesti/srbija/2987804-bravo-klinci-od-ove-dece-iz-prokuplja-treba-svi-da-ucimo-sami-ciste-svoje-igraliste-farbaju-kos-i-golove-kose-travu-i-u-tome-uzivaju-foto-video

To Top