odlozeno-slusanje HTML5 Icon

RODITELJI LUDE OD DEČIJIH SVAĐA, ALI MORAJU DA ZNAJU DA IM ONE POMAŽU DA NAUČE DA KONTROLIŠU EMOCIJE I DA ODRASTU

Ovo je pokazalo istraživanje koje je trajalo pet godina

Svađe između braće i sestara mogu da ubrzaju dečji mentalni razvoj i dostizanje zrelosti. Takođe, česte prepirke između dece pogoduju razvoju njihovih emocionalnih i društvenih veština, ustanovili su naučnici sa Univerziteta Kembridž nakon petogodišnjeg istraživanja.

Istraživanje je izvršeno nad decom između druge i šeste godine života.

Važno je da oba deteta zajednički nastoje da dođu do rešenja problema ili nadilaženja razlika, a ne da jedno od njih uvek bude u podređenom položaju, prenosi „The Sun“.

Što se deca međusobno više uznemiravaju, to će pre i bolje naučiti kako da kontrolišu svoje emocije, ali i to kako pojedini postupci utiču na emocije ovoga drugog, objasnili su naučnici.

– Što su deca borbenija, što se više svađaju, te, ne manje važno, što starije dete više „muči“ mlađe, to će se oboje učiti složenim lekcijama komunikacije i finesama u razgovoru. Naravno, roditelj nikada ne sme da dopusti da svađice prerastu u agresiju ili zlostavljanje, ali roditelji mogu da budu spokojni znajući ovo što mi sada znamo, a to je da deca prepirkama razvijaju vrlo važne društvene veštine i inteligenciju.

To je nešto što će im jako pomoći u spoljnom svetu dok su deca, a naročito kad odrastu – objasnila je doktor Klara Hudžes.

(Telegraf.rs)

To Top